domingo, abril 08, 2012

Joan Baptista Guivernau i Sans.- Homenatge.-


Joan Baptista Guivernau i Sans - Barcelona 1908-2001 -
Ceramista  tradicional que va col·laborar en la recuperació en torn dels anys 1950 de la ceràmica catalana d’iconografia d’oficis i sants per ornamentar alguns elements importants de les cases o dels carrers.[i]

 A Barcelona hi destaca el plafó de la font de la Portaferrissa, realitzat per commemorar les festes de la Mercè, l’any 1959. També hi podem destacar els plafons de rajoles del Poble Espanyol o els dels museus Marítim i el d’Història de Barcelona.
També podem trobar obra seva a Montserrat , Al lateral de l’entrada de la basílica hi podem admirar un enorme plafó de la Verge de Montserrat, on diàriament els peregrins hi dipositen les llums votives. A Montserrat en el camí dels degotalls, camí dels artistes, també podem veure molts plafons dedicats a les diferents Verges i Santes patrones de molts pobles de Catalunya.
En el museu i al poble de Premià de dalt també s’hi conserven algunes obres seves
Tot plegat va fer que el seu taller adquirís un merescut prestigi , resultant premiat nombroses vegades per la seva mestria . A partir de 1941 celebrà diferents exposicions a Barcelona.
Un altra de les tasques del seu Taller va ser la restauració d’obres antigues. Així com els rellotges de sol
El seu estil es reconeix fàcilment pel tractament de la perspectiva, doncs les figures sempre es contextualitzen en un fons de paisatge amb elements arquitectònics al·lusius al personatge  central. Paral·lelament als colors ocres i tonalitats diverses de blaus i verds. El motiu dels núvols blaus amb forma de flors és repeteix en quasi bé tota la seva obra.


[i] Enciclopèdia Catalana.- Ceramistes

No hay comentarios:

Bon Nadal i feliç any 2009 Un Nadal diferent, així és almenys com he passat aquestes festes i la veritat és que encara no estic del tot ...