jueves, octubre 10, 2024

Milà, la ciutat vinculada a la cultura a la moda i als cotxes- 2022

Milà la ciutat que ha sabut barrejà la cultura la moda i la industria automobilística i ser senyorial i molt mundana. Ciutat al nord d'Itàlia, capital de la Llombardia. Segona ciutat d'Itàlia darrera Roma.

A mig camí entre el riu Po al sud i els peus dels Alps amb els grans llacs (llac Como, llac Maggiore, llac Lugano) al nord, el riu Ticino a l'oest i el riu Adda a l'est.

Pel que fa a la seva influència podem dir que va ser ciutat sota el poder dels Hansburg amb l'abdicació de Carles V el ducat de Milà va passar a mans de Felip II de Castella, obrint un espai de 150 anys de dominació espanyola.

A principis del segle XVIII, durant la crisi successòria al Regne d'Espanya, l'any 1706, durant la guerra de Successió Espanyola, Milà va ser ocupada per Eugeni de Savoia, membre de la família Savoia-Soissons al servei de l'exèrcit del Sacre Imperi Romanogermànic, i la ciutat va passar al domini austríac, l'annexió va ser formalitzat pel Tractat de Rastadt el 1714.

Per tant una ciutat amb moltes influències tot i que si ens fixem amb el menjar i amb els edificis hi veurem moltes influències austríaques i espanyoles, també i per suposat la cultura romana hi és present.

Imprescindibles que veure a Milà

·        Galeria Vittorio Emanuele II.

·        Catedral de Milà.

·        Palacio Real.

·        Iglesia de San Bernardino alle Ossa.

·        Castillo Sforzesco.

·        Arco della Pace.

·        Cementeri Monumental de Milà.

·        Barri de Brera y Quadrilàter d'Or.

·        Estàtua de Leonardo da Vinci

·        Santa Maria delle Grazie i La Última cena

·        Iglesia de San Maurizio al Monastero Maggiore

·        Columnes de San Lorenzo

·        Sarcòfag de los Reis Mags

·        Canales de Navigli

·        Estació Central de Milà

     ·        Pinacoteca Ambrosiana 

     

Els destacats que vam visitar amb una mica d'història i que en 4 dies es poden veure 

El Duomo, la catedral de Milà 

El Duomo és una de les catedrals més boniques del món i un dels llocs que visitar a Milà més imprescindibles. Aquesta catedral gòtica, que es va començar a construir a finals del segle XIV i va tardar cinc segles a ser acabada, destaca per la seva façana de marbre blanc rosat i per la seva terrassa amb espires ornamentades amb nínxols, escultures i relleus, i coronades per una estàtua. 

En el seu imponent interior es troba l'Estàtua de Bartolomé l'Apòstol, un enorme orgue i un altar de marbre d'estil renaixentista, que guarda a la part del darrere un Clau de la Creu de Crist, tot i que el nostre lloc favorit de la catedral és la terrassa, des de la qual gaudiràs unes increïbles vistes panoràmiques del centre històric entre estàtues i pinacles.

Entrada de pagament, segons teniu enfront la catedral, veureu a ma esquerra les taquilles. L'horari de visita és de 8 hores a 19 hores.




Galeria Vittorio Emanuele II

Just al costat del Duomo, i coneguda com el «Saló de Milà», va ser construïda al segle XIX en forma de creu i sobresurt per la seva gran cúpula envidrada que uneix la Plaça del Duomo


amb la Plaça de La Scala, dues de les places més importants de la ciutat. Dins de la galeria es troben botigues de luxoses firmes, cafeteries històriques com el Cafè Biffi, restaurants amb agradables terrasses per menjar o prendre alguna cosa i fins a un elegant McDonald's. També hi ha diversos mosaics repartits entre el terra i els laterals de la galeria, entre els quals destaquen la lloba de Roma i el bou de Torí, en el qual veuràs un petit forat en el dibuix, del qual es diu que si poses el peu dins i dones tres girs, et portarà molt bona sort.


Piazza Mercanti

En sortir de la Piazza del Duomo et recomanem passar per la Piazza Mercanti, una plaça que recorda el seu passat comercial amb elegants edificis medievals i un antic pou d'aigua del segle VXI, situat al centre. Entre els seus edificis més històrics, que albergaven importants institucions en l'època medieval, destaquen el Palazzo della Ragione (tribunal de justícia), el Palazzo delle Scuole Palatine (escola superior), el Palazzo dei Giureconsulti (seu de la Cambra de Comerç), la Casa dei Panigarola (decrets ducals) i la fotogènica Loggia degli Osii (oficina de jutges i notaris).

Et recomanem si pots agafar una Free Tour de la ciutat així et situaràs i tindràs uns elements que et permetran conèixer millor la ciutat.




Pinacoteca Ambrosiana

Entrar a la Pinacoteca Ambrosiana, situada a pocs metres de la Piazza Mercanti i amb una valuosa col·lecció de pintures, és una altra de les millors coses a fer a Milà. Fundada el 1618 pel Cardenal Federico Borromeo, aquesta galeria alberga obres de grans mestres com Retrat d'un Músic (Leonardo da Vinci), Cesto con frutas (Caravaggio), Adoración de los Magos (Tiziano) i Virgen del Pavellón (Botticelli).


Al costat de la Pinacoteca es troba la impressionant biblioteca Ambrosiana, repleta de manuscrits i llibres que cobreixen les seves velles prestatgeries de fusta, entre els quals destaca el famós Codex Atlàntic de Leonardo da Vinci, amb nombrosos esbossos dels seus invents. Pots reservar l'entrada amb antelació des d'aquesta pàgina o comprar el Milà Pass que la té inclosa.

Horari de visita de la Pinacoteca: de dimarts a diumenge de 10h a 18h.
Horari de visita de la Biblioteca: de dilluns a divendres de 9h a 17h.



Església Santa Maria delle Grazie, un dels llocs que veure a Milà


L'església de Santa Maria delle Grazie, situada a uns 20 minuts caminant des de la Plaça del Duomo, té una de les obres mestres de la història de l'art i sens dubte, és una altra de les marors que veure a Milà

A la paret del menjador d'aquest antic convent dels dominics, el geni Leonardo da Vinci va pintar el fresc de L'Últim Sopar, on destaca la figura que es troba a la dreta de Crist, amb trets


molt femenins, que podria tractar-se de Maria Magdalena i de la qual algunes teories diuen que era l'esposa de Jesús i que a més,  va ser un dels fils argumentals que va utilitzar Dan Brown en la seva famosa novel·la El codi Da Vinci. El pas del temps i les diferents guerres han causat deteriorament en la pintura i encara després d'una gran restauració, encara es troba en un fràgil estat de conservació, per la qual cosa es limita l'accés a poques visites durant el dia.

Horari de visita: de dimarts a diumenge de 8:15h a 18:45h.



Basílica de Sant Ambròs


La Basílica de Sant Ambròs, dedicada al sant patró de la ciutat, és la més volguda pels locals i una altra de les nostres propostes d'aquesta llista dels llocs que visitar a Milà més bonics. Construïda al segle XI en maó vermell seguint l' estil romànic llombord, aquest temple religiós destaca a la seva façana per les seves dues torres de diferents alçades, un quadripòrtic i un gran atri amb diverses restes arqueològiques. També mereix la pena entrar gratis al seu interior per veure el fantàstic Sarcòfag de Stilicho, l'altar Sant Ambròs i els esquelets de Sant Ambròs, Sant Gervasi i Sant Protasi.

Horari de visita: de dilluns a dissabte de 10h a 12h i de 14:30h a 18h; diumenge de 15h a 17h.

Castillo Sforzesco de Milà


El Castell Sforzesco, que té el seu origen en una fortalesa construïda durant el segle XIV, és un altre dels llocs que veure a Milà més imprescindibles. Aquest castell que va ser ocupat de forma successiva per francesos, espanyols i austriacs, va ser destruït per Napoleó el 1801 i reconstruït un segle després per retornar-lo a l'aspecte que tenia en l'època d'esplendor de la família Sforza.

A l'interior del castell es troben una pinacoteca, dues biblioteques i més de deu museus entre els quals destaquen el Museu d'Art Antic,  el Museu de Mobles i escultures en fusta, el Museu Egipci i la Pinoteca. A més a l'edifici Ospedale Spagnolo es troba la Pietà Rondanini, l'última escultura del genial Miguel Ángel que va quedar inacabada.

Pots arribar al castell a peu, baixant per la popular Via Dante des de la Plaça del Duomo, en uns 20 minuts.

Horari de visita del castell: tots els dies de 7h a 19:30 hores (Entrada gratis).

Parc Sempione

El Parc Sempione és un lloc perfecte per desconnectar de l'escorcollament de la ciutat passejant tranquil·lament entre arbres i natura, fent un pícnic o practicant esport. 



Situat a un pas del Castell Sforzesco, és un enorme jardí d'estil anglès en el qual pots trobar des d'un llac artificial fins a àmplies zones de gespa que s'omplen de gent quan fa bon temps. 

En un dels extrems del parc es troba l'enorme Arc della Pace que commemorava les victòries de Napoleó i en una altra part del parc l'Arena Cívica, un amfiteatre en el qual se celebren concerts de música o activitats d'esport.


Barri de Brera

Un altre dels llocs que has de veure a Milà és el bohemi barri de Brera, en el qual gaudiràs passejant pels seus carrers llambordes i entrant en botigues originals, cafeteries i tavernes amb encant. 

Aquest barri, situat al centre històric de Milà, concentra nombrosos edificis del segle XVIII entre els quals destaca el Palazzo Brera amb la seva espectacular Pinoteca, considerada un dels museus més importants del món i de la qual parlarem en el següent punt. 

També mereix la pena veure alguna de les seves 4 esglésies més famoses del barri com la Chiesa di San Marco, la Chiesa Santa María del Carmine, la Basílica San Simpliciano o la Chiesa di Sant'Angelo. 

Altres llocs interessants són el Piccolo Teatre, el Jardí botànic de Brera i l'Observatori Astronòmic, famós per ser el lloc on l'astrònom Giovanni Schiaparelli va observar els coneguts «Canals de Mart» per primera vegada.

Quadrilàter d' Or

Milà és la capital de la moda italiana i internacional i el Quadrilàter d'Or, un altre dels llocs que veure a Milà, on trobaràs les botigues més luxoses de les més famoses firmes de moda i dissenyadors italians i de la resta del món. 

El seu nom es deu al fet que es troba delimita per quatre carrers: Corso Venècia, Via della Spiga, Via Alessandro Manzoni i Via Monte Napoleone, sent aquesta última, part de la llista dels carrers més cares del món, comparable a la Cinquena Avinguda de Nova York.

Encara que no vagis a comprar, mereix la pena passejar per la zona encara que només sigui per veure elegants edificis amb els seus espectaculars aparadors. 

A més aquesta zona concentra diversos tallers de moda, cafeteries originals, antics palaus, boutiques, joieries i perfumeries.

Teatre de La Scala

El Teatre de La Scala, situat entre el Quadrilàter d'Or i el Duomo, és un dels teatres d'òpera més famosos del món i un altre dels llocs que visitar a Milà més bonics. 

Per aquest teatre del segle XVIII, que ha patit diverses reformes i rentats de cara al llarg del temps, han passat els més grans cantants d'òpera de la història com Pavarotti, María Callas o Plácido Domingo, a més d'estrenar-se grans obres com Otello o Madame Butterfly.

Tramvia històric de Milà


No hi vàrem pujar, però us el trobareu i si us va bé podeu provar l’experiència de pujar a un tramvia, el preu és el d’un bitllet normal de transport públic.

Barri Navigli

El Barri Navigli és el barri dels canals, el més alternatiu que visitar a Milà i el que s'omple de bon ambient totes les nits. 


Aquest barri és famós pels seus dos grans canals: Naviglio Grande i Naviglio Pavese, els dos únics que es conserven del moment històric en què Milà es va fer accessible des del mar. 

Aquests canals van presentar molts problemes de navegabilitat fins que al segle XV el mestre Leonardo da Vinci els va millorar per convertir-los en grans rutes de transport de mercaderies i passatgers que arribaven a Milà.

Tot i que fa un segle van deixar de ser útils com a mitjà de transport, en l'actualitat s'han reconvertit en un bonic passeig ple de vaixells-restaurants,  terrasses on prendre el típic Apperol Spritz i una agitada vida nocturna. 


Al Naviglio Grande a més de provar els seus bons restaurants com el Pizzium, el SCIUÉ Navigli i la Prosciuteria, no pots perdre't la Chiesa di San Cristóforo i el Callejón de las lavanderas, mentre que el Naviglio Pavese, més petit, té un ambient més enfocat als pubs i als joves.  






Columnes de Sant Llorenç

Entre el Barri Navigli i la Piazza del Duomo es troben les Columnes de Sant Llorenç, una de les poques ruïnes romanes que es conserven a la ciutat de Milà.Aquestes 16 columnes de marbre del segle II d.c. van ser portades a aquesta zona per a la construcció de l' església de Sant Llorenç, situada just davant i la més antiga de Milà.Aquesta església construïda al segle IV destaca pel seu interior guarnit amb marbre,  mosaics i mosaics bizantins del segle IV, a més d'una cripta en la qual pots observar restes del segle III.


A més de recordar l'època en què Milà era la capital de l'Imperi Romà, aquesta zona és perfecta per prendre un aperitiu en algun dels seus bars o portar-se alguna cosa de beguda i gaudir del bon ambient que es forma cada tarda al voltant de les columnes.





Església de San Maurizio al Monastero Maggiore

Si disposes de més temps, una altra de les nostres esglésies favorites que veure a Milà és l'Església de Sant Maurizio al Monastero Maggiore, construïda el 1503 i que forma part d'un convent benedictí. 

Deixant enrere una sòbria façana de pedra, et quedaràs sense paraules quan vegis els grans frescos realitzats per importants artistes del renaixement que cobreixen les parets interiors i es troben en tan bon estat de conservació que li han valgut l'apoderament de «La Capella Sixtina de Milà». 

Un altre aspecte sorprenent de l'interior és que està dividida en dos per un gran mur que es va utilitzar per separar la zona del públic general i el de les monges, aquest últim amb un bonic orgue de 1554.Abans de sortir de l'església pots passar-te pel claustre que alberga el Museu Arqueològic de Milà.

Cementiri Monumental de Milà

El Cementiri Monumental, que sembla un museu a l'aire lliure ja que està replet de magnífiques tombes, mausoleus, escultures i temples, és un altre dels llocs que visitar a Milà més interessants. A més d'albergar les tombes d'alguns dels personatges més cèlebres del país en la coneguda com a «Sala de la Fama», té altres obres de gran valor artístic com una torre amb escenes de la vida de Jesús, una petita Columna de Trajà, diverses escultures que representen l'Últim Sopar i fins a una piràmide, totes elles pertanyents a importants famílies milaneses. 

Com a curiositat el cementiri compta amb dues entrades secundàries, una et portarà a les tombes dels jueus i l'altra és per als agnòstics.

Horari de visita: de dimarts a diumenge de 8h a 18h (entrada gratuïta).

Estació Central de Milà

L'Estació Central, un altre dels llocs a veure a Milà. 

Aquesta immensa estació inaugurada el 1931 pel feixista Mussolini per mostrar tot el seu poder, combina els estils Art Nouveau i l'Art Decó i destaca per les seves 24 plataformes cobertes per cúpules d'acer i vidre, a més de panells de rajoles a les parets que representen les principals ciutats italianes.

Casa Galimberti, un altre dels llocs que visitar a Milà

Des de l'Estació Central de Milà et pots acostar a la Casa Galimberti, un dels millors exemples del Liberty italià, un corrent que equivaldria a l'Art Nouveau francès o al modernisme espanyol. 

Construït entre 1903 i 1905 per l' arquitecte Giovanni Battista Bossi, per encàrrec dels germans Galimberti, aquest palau sorprèn per la seva façana de rajoles de ceràmica pintats al foc que combinen amb els seus balcons de ferro forjat decorats amb plantes i flors. 

Tot i que no es poden visitar els habitatges, sí que pots entrar en els negocis de les plantes baixes per observar l'arquitectura interior.

Pel que fa als mercats de Nadal, amb forta tradició els principals serien:

Piazza del Duomo

Villagio delle Meraviglie

Natale nel Chiostro: de artesanía y comida. En Porta Ticinese, 95.

Navigli: atmósfera navideña en los canales del barrio.

I com sempre, gaudiu del viatge i obriu les ments,

Salut

 




No hay comentarios:

Escòcia (Terra d’Alba), Edimburg les Highlands i el llac Nessi (Setembre 2024)

Quan aterres a Escòcia a l'aeroport de d'Ingliston, et rep un plugim suau i constant, et sents embolcallat per una mena de núvol que...