miércoles, septiembre 18, 2024

Nàpols, ciutat del sud, setembre 2021

Nàpols ciutat de capes, la seva cultura la seva forma de ser, d'estructurar-se, els seus barris, barreja d'olors i colors, de roba estesa de nens jugant a pilota a la Galeria Umberto I.

La seva història d'invasions de Grecs, de tribus germàniques, Romanes, Bizantines, Llombardes, Normandes, Catalano-Aragoneses, La corona Borbònica, Napoleó. Sent italiana però amb un fort sentiment Napolità.

Amb un dialecte del que en fan bandera i que el lluiten per marcar diferència amb l'italià com a llengua del nord.

Una ciutat plena, sense espais estreta i ampla plena

Una ciutat que t'obliga a no tenir idees prèvies, que t'abraça et sacseja, una ciutat meridiana diferent a Itàlia, amb vida pròpia, inventora de la pizza més internacional, exportadora de cultura i corsecada per la màfia.

Amb un déu propi on l'Esfinx de Maradona s'aixeca mirant-te des dels grafits de les parets dels edificis.

El viatge

Quan vam arribar a Nàpols vam tenir la sensació de que ens trobàvem en un lloc conegut, en un espai viscut.

El primer que vam agrair i gaudir va ser la calidesa dels Napolitans.

Enseguida t'adones que miris on miris hi ha un monument una font un mural, alguna cosa que farà que quedis bocabadat.






Il Duomo (Capella Sant Genaro) (Carles II d'Anjou va començar a construir-la el 1299, però va morir el 1309, abans que estigués acabada. La construcció va finalitzar el 1314, durant el regnat de Robert d'Anjou.)

La capella del tresor

D'estil barroc, té el reliquiari de bust de plata de San Gennaro -que guarda el cap del sant- i altres 51 objectes de plata. El tresor està format per diverses donacions de rics devots, entre els quals sobresurt la mitra de plata amb pedres precioses donada per Matteo Treglia; a causa de la seva grandiositat -segons un equip d'experts, amb les seves 21 mil joies, és fins i tot més rica que el tresor de la corona britànica i dels tsars de Rússia-, els seus elements estan custodiats no sols a la capella, sinó també al Museu del Tresor di San Gennaro i en una cambra de seguretat del Banc de Nàpols.


La catedral presenta una sèrie de diversos estils arquitectònics: al gòtic original se li va sumar el barroc en ser remodelada per l'arquitecte Luca Giordano. Al segle xix la façana va ser reconstruïda per Errico Alvino amb l'estil gòtic originari. Ara com ara la façana és neogòtica del purisme italià, les seves portes són gòtiques del segle XIV i la sala principal barroca.

A la capella, es troben càpsules que contenen la sang del sant. Tots els 19 de setembre, aniversari de la mort del sant, la sang es liqua, aquest miracle atreu milers de fidels anualment. Després de la liquació de la sang té lloc la processó pels carrers de Nàpols, on es porten les càpsules que contenen la sang del sant en un bonic reliquiari de plata. També el bust de plata de San Gennaro acompanya les càpsules durant la processó religiosa.



La Piazza Bellini (Es troba situada en el decumano major del centre històric de la ciutat)

De forma rectangular, la plaça està flanquejada per palaus monumentals dels segles XVI i XVII, que representen importants exemples de l'art renaixentista i barroca napolitana, com ara el Palazzo Castriota Scanderbeg o el Palazzo Firrao. Al costat sud, es pot admirar el Complex de Sant'Antonio delle Monache a Port'Alba, avui seu de la biblioteca de la Facultat de Lletres i Filosofia de la Federico II, mentre que al costat oposat està ubicat el Palazzo De Rossi di Castelpetroso (també conegut com a Palazzo Mastellone). Al costat oest es troba el que en el passat va ser el Palazzo dei Principi di Conca, edificat a finals del segle XV i la façana del qual presenta alguns elements arquitectònics originals.

Monument a Vincenzo Bellini (Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini va ser un compositor italià i un dels tres màxims representants de l'era del bel cant de principis del segle XIX, juntament amb els compositors italians Gioachino Rossini i Gaetano Donizetti.), que dóna el nom a la plaça.

Via Tribunali

Via Tribunali és una avinguda on destaquen les construccions d'origen religiós, ja que reuneix 20 esglésies. A més dels temples, el carrer guarda sorprenents edificis de gran bellesa que s'amaguen entre les façanes desfigurades pel temps.


Al llarg del recorregut per Tribunali ens trobem amb importants edificis com la Basílica de Sant Paolo Maggiore, la Basílica de Sant Llorenç Maggiore o la Catedral de Nàpols.

A Tribunali també hi ha l'accés a Nàpols Subterrània, una de les principals atraccions de la ciutat on es recorren els passadissos subterranis del Nàpols romà. Val la pena agafar un Tour per aquesta ciutat subterrània. 

La plaça alberga algunes restes de les muralles de la Nàpols grega (Neapolis), descobertes parcialment el 1954 i després el 1984.




Piazza del Plebiscito










La plaça del centre històric de Nàpols, entre el passeig marítim i Via Toledo

Pren el nom del plebiscit del 21 d'octubre de 1860 que va decretar l'annexió del Regne de les Dues Sicílies al Regne d'Itàlia.

La plaça del Plebiscit és molt a prop del mar, emmarcada per quatre edificis de gran importància històrica i artística: el Palau Reial, la Basílica de Sant Francesco di Paola i dos edificis simètrics, la Prefectura i el Palau de Salern. (Situació mapa)

El pòrtic semielíptic recorda la Basílica de Sant Pere de Roma. Al centre de la plaça hi ha les dues estàtues eqüestres de Carles III (obra de Canova) i Ferran I de Borbó, encarregades després del període napoleònic per celebrar el retorn de la casa espanyola a Nàpols.

Amb 25.000 m2 és un dels més grans d'Itàlia i, per tant, ideal per a esdeveniments o concerts.

El metro

El metro a Nàpols no és gaire llarg però cada estació és en si una obra d'art sorprenent, el meu consell seria  agafar la línia 1 i anar fent via però sobretot no et deixis la més famosa que és la de Toledo anomenada com a la piú bella de Europa.

Detalls d'algunes estacions del metro de Nàpols












El Castel novo


El Castel novo conegut popularment com a Maschio Angioino (literalment, «mascle angeví»)


L'imponent castell construït el 1266 per Carles I d'Anjou va ser la seu real i el centre de cultura que va acollir artistes i escriptors com Giotto, Petrarca i Boccaccio

Més tard, sota el domini dels Catalano-aragonesos, es va convertir en una fortalesa militar atesa la seva posició estratègica. 

Actualment es poden visitar les sales interiors, com la Sala dei Baroni, la sala principal del castell amb frescos de Giotto i la seva esplèndida volta octogonal, i la Sala dell'Armeria, on s'han trobat restes arqueològiques de l'època romana. La Capella Palatina és l'únic testimoni que queda de l'antic palau angeví i conté algunes escultures renaixentistes napolitanes. 

El Castell acull el Museu Cívic, amb frescos i pintures des del segle XV fins al XVIII, i obres d'art dels segles XIX i XX.


Castel dell'Ovo

Davant del mar, a l'antic illot de Megaride, hi ha un dels castells més antics de Nàpols, el Castel dell'Ovo, una fortalesa d'origen normand. Segons la llegenda, el nom procedeix de l'ou de la sirena Partènop, que el poeta Virgili va amagar al soterrani i que va tancar i protegir mitjançant una gàbia perquè creia que era sagrat i encantador i que podia portar bona sort a la ciutat si estava intacte. Encara avui es creu que el castell no es va esfondrar a causa de l'ou.

Pots arribar a peu fent un agradable passeig acompanyat per la brisa del mar i admirar un panorama únic del Golf de Nàpols pujant a les terrasses. També podeu visitar, però només si reserveu amb antelació, les sales interiors amb frescos d'obres bizantines tardanes, una sala gòtica voltada, l'excavada a la toba, les dues torres, anomenades Normandia i Mestra, les restes de l'església de Sant Salvatore i una lògia del segle XV, les cel·les dels monjos i la presó de la reina Joana

Després de visitar el Castell, us recomanem que us atureu al Borgo Marinari, amb les seves cafeteries, restaurants i bars per dinar o sopar al capvespre.


Castel Sant'Elmo

El Castel Sant'Elmo és un castell medieval i actualment un museu (Museo Napoli Novecento 1910-1980). Està situat al turó del Vomero, a Nàpols. Antigament rebia el nom de Paturcium i va sorgir al lloc on hi havia una església dedicada a Sant'Erasmo (d'on prové EramoErmo i després Elmo).

La seva construcció es va iniciar al segle xiv i es va acabar al segle xvi. El seu primer propietari va ser Robert d'Anjou i actualment és propietat de l'ajuntament de Nàpols (Comune di Napoli)




És el castell de més extensió de Nàpols. En el seu origen va ser una torre d'observació normanda anomenada Belforte. Tenia molta importància estratègica donat que des dels seus 250 m d'altitud es pot controlar tota la ciutat, el Golf de Nàpols i els camins d'accés.



Vistes des del castell, pots veure tota la ciutat de Nàpols i el omnipresent Vesuvi.


Piazza Dante


La Piazza Dante és una de les places més importants de Nàpols, Itàlia, situada al centre històric de la ciutat. Constitueix l' inici de la Via Toledo i, mitjançant l' accés a Port' Alba a la banda nord de la plaça, comunica amb el Decumà major.

Originalment s'anomenava Llarg del Mercat, perquè aquí es realitzava des del 1588 un dels dos mercats de la ciutat, i es va fer amb el diminutiu mercat del mercat més gran i antic de la Piazza del Mercat.

Fins a mitjans del segle XIX s'elevava al nord el magatzem del gra i al sud els dipòsits d'oli, durant segles els principals comerços d'aliments de la ciutat; a més hi havia oficines, hospitals, institucions culturals i famosos bars.

Més importància va tenir l'obertura "oficial" de port'Alba el 1625, oficial perquè la població havia creat a la muralla un forat abusiu per facilitar les comunicacions amb els aldees, en particular amb el d'Avvocata, que estava creixent ràpidament.

La plaça va adquirir la seva estructura actual a la segona meitat del segle XVIII, amb la intervenció de l'arquitecte Luigi Vanvitelli; el "Foro Carolino" que se li va encarregar havia de constituir un monument al sobirà Carles III de Borbó. Les obres van durar del 1757 al 1765, i el resultat va ser un gran hemicicle, tangent a les muralles aragoneses, que vist horitzontalment abraçava Port'Alba a l'oest, i flanquejava l'Església de Sant Miquel a l'est.

Imprescindibles al costat de Nàpols, que un no pot deixar de visitar si té temps

Costa Amàlfica (Sorrento)













Pompeia 







 







El Vesuvi















Paisatges del Vesuvi



















Altres coses que podeu visitar de la ciutat i que aquí no hem explicat:
 
Els cafès literaris

Basílica Sant Lorenzo el Mayor (Conserva restes Grecoromanes)

Santa Restituta (Construïda per Constantí emperador Romà) frescos i mosaics de 1322

Museu Arqueològic Nacional

Arc del triomf , Alfons I d'Aragó


El que us puc garantir és que és una ciutat que no us deixarà indiferents o l'odiareu, pel caus i els edificis poc cuidats, o us enamorareu per això mateix perquè és com poques una ciutat viva, penetrant, apassionada i mediterrània.

  
EL viatjar i conèixer  us farà més savis!

Salut !!




No hay comentarios:

Escòcia (Terra d’Alba), Edimburg les Highlands i el llac Nessi (Setembre 2024)

Quan aterres a Escòcia a l'aeroport de d'Ingliston, et rep un plugim suau i constant, et sents embolcallat per una mena de núvol que...